Matlabbet ger sig på ‘Inspiration’ med gäster från kaffets värld


Rödbeta på gul paprika med wasabi.

Rödbeta på gul paprika med wasabi. (Foto: Donostia)

Temat för novembers sista matlabbande var ‘Inspiration’ och gästernas omdömen om aftonens pintxos gick från “grymt gott” och “oslagbar” till “lite svåräten”.

Kaffeimportören och -utbildaren Omid Mokhtari med familj var på kulinariskt besök efter att Peter och Helena Hjalmarsson från Donostia gått på barista-kurs för honom på Preferito Coffee Solutions.

Kvällens första pintxo var en av Donostias egna kompositioner: rödbeta på en bädd av gul paprika med wasabi och flingsalt, som tar fram den djupa smaken i betan.

“Ett roligt inslag”

Denna pintxo har inspirerats av färgerna i Baskiens flagga; rött, grönt och vitt.

Omid Mokhtari i soffan hos Donostia.

Omid Mokhtari. (Foto: Donostia)

“Wasabi är ett roligt inslag” tyckte Omid och menade att paprikaröran var extra bra. “Snygg och bra storlek”.

“God balanserad smak”, ansåg Omids fru Etti Ghotbi, men skulle ha föredragit mer paprikasmak och lite mindre wasabi.

Sedan serverades bläckfisk i sitt eget bläck på en marmelad av grillat äpple och dekorerad med lite gräslök.

Pollo tonnato på en fänkålsröra var rätt nummer tre, inspirerad av italienarnas vitello tonnato, tonfisk- och kaprisröra på skivor av kalvfilé. Denna gång blev det kycklingfilé där fänkåls- och lökröran fått långsamt gå ihop för att få fram sötman i grönsakerna.

Inspirerad av Italien

Extra bra var att “smakerna gifter sig så fint” sade Omids hustru. “Snygg, lätt att äta och lagom storlek” lade hon till.

“Gott, och välbalanserad” ansåg Omid, men tyckte att den kanske var lite svår att ät.

Bläckfisk i eget bläck med grillat äpple.

Bläckfisk i eget bläck. (Foto: Donostia)

Fjärde pintxon för aftonen blev champinjoner friterade i japanskt panko-ströbröd, monterad på en glaze av Madeira och soja som fått reducera, också det en av husets skapelser.

“Bra smakkombinationer men glazen kan ta över huvudingrediensen lite” kommenterade Etti Ghotbi, och ansåg att sältan nog var lite för hög.

”Grymt gott”

Rätt nummer fem var en äggröra smaksatt med lardo och ovanpå den tunna skivor av pata negra, den spanska lufttorkade skinkan.

““Grymt gott. Perfekt” utbrast Omids hustru som tyckte den var snygg och att storleken var perfekt.

Chèvre under tomatmarmelad, balsamicosirap och sesamfrön fick avsluta kvällen på Donostia, en kombination som Omid ansåg “oslagbar”, men hans äkta hälft.fick avge det slutgiltiga omdömet, som också det är svårt att argumentera emot:

Äggröra med lardo under pata negran.

Skinka och ägg. (Foto: Donostia)

“Älskar den, perfekt på alla sätt”.

 

 

Meny

  • Rödbetor på en gul paprikaröra med wasabi
  • Pollo tonnato på en fänkålsröra
  • Bläckfisk i bläck på grillat äpplemarmelad
  • Friterade champinjoner på en soja/Madeira-glaze
  • Lardo-infuserad äggröra med pata negra
  • Chèvre med tomatmarmelad, balsamicosirap och sesamfrön

 

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>