Allioli


Ingredienser
1 tsk dijonsenap
1 tsk vinäger
2 st äggulor
1 dl rapsolja
1 dl olivolja
2 st vitlöksklyftor
salt
kajennpeppar

Allioli, eller aioli som den kanske är mer känd i Sverige, är en basvara i det nordspanska köket, precis som i det sydfranska.

Allioli är i princip en majonnäs med vitlök, men du kan förstås variera proportionerna enligt din egen smak. Här har vi valt hälften olivolja och hälften rapsolja, vilket ger en fyllig olivoljesmak, men inte så mycket att den tar över. Med så här mycket olivolja så känns oljans egen smak tydligt, och det finns mycket utrymme att laborera med dina favoritoljor – vi gillar att använda en ganska pepprig olja.

Allioli - vitlök, olja och ägg i underbar förening.

Allioli – vitlök, olja och ägg i underbar förening.
(Foto: Núria Farregut)

Tillagning

Om du blandar för hand, se till att ingredienserna är rumsvarma.

  1. Rör ihop senap, vinäger och äggulor i en skål eller matberedare med kniv.
  2. Tillsätt oljorna först droppvis, och sedan i en tunn stråle, under kraftig vispning för hand eller med matberedaren på lågt varvtal.
  3. Smaksätt med pressad vitlök, salt och kajennpeppar.

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>