Jamón de Navidad


Ingredienser till 8 pintxos
1 st rimmad (men inte kokt!) skinka (kryddmängden nedan är anpassad för en tvåkilosskinka)
2 tsk hela kryddnejlikor
2 tsk kryddpepparkorn
2 tsk rosmarin eller basilika
2 tsk mejram
6 st lagerblad
1 st basmajonnäs
3-3,5 cm färsk pepparrot
8 st vaktelägg eller 16 st kaprisar

Det finns många recept på julskinka, och alla har sin egen favorit. Om du vill ha en neutral, klassisk skinka som passar till de andra smakerna på pintxon så har du här ett recept som sägs härstamma från Cajsa Warg. Annars tar du bara din egen favoritskinka som du kanske ändå gör till jul.

Med en ugnstemperatur på 175 grader tar det cirka 70-85 minuter per kilo, eller 2-3 timmar för en skinka på 1,5-2,5 kilo. Mängden skinka som går åt till pintxon är inte stor, men för att skinkan skall bli saftig behöver du ändå baka en hel skinka i ugnen.

Vaktelägg eller kapris på toppen är egentligen två helt olika varianter, men bägge är mycket goda. Välj vaktelägg för en underbart krämig konsistens, och välj kapris för sälta och lite ”stuns” i smaken.

Min julskinka har rymt!

Min julskinka har rymt! (Foto: Donostia)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Stöt kryddorna i mortel
  3. Skär bort svålen (och fettet) på skinkan.
  4. Klappa in kryddblandningen på skinkans alla sidor.
  5. Sätt i en ugnstermometer i den tjockaste delen.
  6. Lägg den på ett stort ark ugnsfolie eller dubbel ”vanlig” aluminiumfolie och svep om folien noga.
  7. Sätt in skinkan på en långpanna i nedre delen av ugnen.
    1. Skinkan är klar när termometern visar 75 grader, vilket tar 2-3 timmar för en skinka runt två kilo.
  8. Om du valt vaktelägg, koka dem i 67-gradigt vatten i 45 minuter.
    1. Skala äggen.
    2. Skölj bort äggvitan.
  9. Gör en basmajonnäs och tillsätt pepparroten riven.
  10. Montera som följer:
    1. Bröd
    2. Ett lager majonnäs
    3. Skinka
    4. En klick majonnäs
    5. Garnera med ägg eller kapris.

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>