Tosta de Boquerones


Ingredienser till 8 pintxos
2 msk allioli
16 st boquerones (c:a 50 gram)
40 korn laxrom (c:a 20 gram)
1,5 msk små eller mellanstora kapris
8 st körsbärstomater
½ kruka persilja
4 st svarta oliver
½ msk olivolja
8 små kvistar med färsk körvel
20 cm baguette

Inspirerad av köksmästare Luis Bollo på restaurang Meigas.

Boquerones är en klassisk ingrediens i det sydspanska köket, men det används även till pintxos i Baskien. Här gör vi en spännande kombination med en kul montering.

Laxrom kan vara svår att få tag på, men använd gärna forell- eller annan rom i stället. Boquerones kan man köpa färdiginlagda i Spanien, men i Sverige kan det vara svårt att komma över. Om du gör inläggningen själv, så kan det räcka med 1 fiskfilé per pintxo, beroende på hur stora de är.

Tosta de Boquerone.
Tosta de Boquerones. (Foto: Donostia)

Tillagning

  1. Ta upp fiskfiléerna ur oljan och låt dem rinna av.
  2. Kärna ur och hacka oliverna
  3. Hacka körsbärstomater, kapris och persilja
  4. Blanda hacket med olivoljan
  5. Laga till alliolin om du inte har färdig
  6. Skiva brödet och rosta det lätt.
  7. Bre ett tunt lager allioli på brödet.
  8. Lägg fiskfiléerna i en cirkel så att de bildar en mur.
  9. Lägg grönsakshacket innanför muren.
  10. Dekorera med rom och körvel
  11. Spetsa på tandpetare

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>